Ulu Çınarların Gölgesinde

PROJENİN KONUSU

Öğrencilerimizin mahallemiz ve huzurevi yaşlılarıyla  sohbet saatlerinde buluşması; çeşitli etkinlik ve sohbetlerle bilgi, tecrübe, tutum ve duygu alışverişinin sağlanması.

01.10.2016 1235

PROJENİN AMACI

Bu proje öğrencilerimizin okulda hem bilgi hem değer bakımından gelişimini sağlayarak yapıcı, yaratıcı, duyarlı,  topluma karşı sorumluluk duyan, temel insani değerleri benimsemiş  bireyler olarak yetişmesini amaçlamaktadır.

Bu temel amaç çerçevesinde gerçekleştirilmek istenen hedefler şunlardır:

1.      Öğrencilerde temel insani değerlere karşı duyarlılık oluşturma.

2.      Öğrencilerde temel insani değerlerin davranışa dönüşmesi için uygun etkinlikler ve ortam hazırlama.

1. Okulumuzun bir açık sistem gereği olarak çevreyle bütünleşmesini, sosyal sorumluluklarını yerine getirmesini sağlama.
  2. Öğrencilerimizin  özellikle yaşlılara saygı değerini kazanmalarını ve onların hayat  tecrübelerinden  kendilerine dersler çıkarabilmelerini sağlama.

5.      Yaşlılığın tecrübe ve bilgelik yönünü öne çıkararak  yaşlılıkta sosyal dışlanmayı önleme

6.      Nesiller arası duygudaşlığı  güçlendirme.

PROJENİN ÖNEMİ VE GEREKÇESİ

Yaşlılık  gelişimsel çizgiye bağlı olarak  insanların  fiziki ve ruhi güçlerini  yavaş yavaş kaybettiği bir dönemdir. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde yönetilmesi, koruyucu politikalar oluşturulması hem bireysel hem toplumsal bağlamda önemlidir.

Yaşlılığı  verimliliği yitirme olarak kabul edip yaşlıları  toplumsal hayattan soyutlamak, bu konuda  önlemler  almamak  psikososyal yıkımlara yol açar.  Yaşlılar toplum içinde üretkenliklerini saygınlıklarını yitirdiklerini hissettikleri anda geri çekilme yaşarlar, yalnızlaşırlar.

Sevgi, saygı ve ilgi sosyal maneviyatın yapı taşlarıdır. Yaşlıların  işe yaramazlık duygusuna kapılmaları ya da  belirli ahlaki ve manevi değerlerin eksikliği nedeniyle uygun davranışlar görmemeleri en önemli sorundur.  Mutlu ve sağlıklı bir toplum olmak için yaşlılara sahip çıkmalıyız. Bir atasözümüz der ki  "Ulular köprü olsa basıp geçme."   Yaşlı kişi güçsüz gibi algılansa da toplumun en kıdemlisi, bilgeliğin timsalidir. Yolun başındaki gençler için bu hayattaki en önemli ve etkili dersi tecrübeleriyle ancak yaşlılar verebilir.

PROJENİN DAYANAKLARI

1.      1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu

2.      Milli Eğitim Bakanlığı Okullar Hayat Olsun Projesi

PROJENİN KAPSAMI

Projemiz mahallemizdeki 65 yaş üstü kişileri, yaşlılar için hizmet veren kuruluşlardaki kişileri ve okulumuz öğrencilerini kapsamaktadır.

PROJENİN SÜRESİ

Ekim 2016 - Mayıs 2017

PROJENİN KAYNAĞI VE PROJE PAYDAŞLARI

Bütçesiz,  işbirliği ve iş bölümü esasları dâhilinde yapılanmıştır.

PROJE FAALİYETLERİ

AY

YAPILACAK ÇALIŞMALAR

EKİM 2016

Proje yürütme kurulunun oluşturulması.

Proje uygulama onayı alınması.

Proje faaliyetlerinin  proje yürütme ekibi tarafından belirlenmesi.

Çalışma takviminin hazırlanması.

KASIM 2016

Proje tanıtım panosunun hazırlanması.

Öğrencilerimizin "Öğretmenlik" konulu sunumu ve emekli bir öğretmenimizle anı saati uygulaması.

Yapılan etkinliğin fotoğraflarının çekilmesi, panoda sergilenmesi.

ARALIK 2016

Aralık ayının üçüncü haftası huzurevinden konuğumuzun davet edilmesi.

Konukla birlikte sohbet saati gerçekleştirilmesi.

Öğrencilerimizin "Mevlana" konulu sunumu

OCAK

Proje konuğumuzun davet edilmesi.

Öğrencilerimizin "Sevgi" konulu sunumu ve sohbet etkinliği.

ŞUBAT

Mahalle sakinlerinden konuğumuzun davet edilmesi.

Öğrencilerimizin  "Doğa" konulu sunumu.

Birlikte şarkı söyleme etkinliği.

Yapılan etkinliğin fotoğraflarının çekilmesi, panoda sergilenmesi.

MART

18-24 Mart Yaşlılar Haftası´nda  belirlenen yaşlılarımızı ziyaret  etme .

Okulumuzun manevi dede ve ninelerine çiçek armağan etme.

NİSAN

Proje konuğumuzun davet edilmesi.

Öğrencilerimizin "Çocukluk" konulu sunumu ve sohbet etkinliği.

MAYIS 2017

Proje süresince yapılan etkinliklerden oluşan fotoğraf sergisi düzenleme.

Proje sonuçlarını çevreyle paylaşma.